ראינו את החשיבות של מסוגלות תעסוקתית כדי להצליח בתהליך חיפוש עבודה, ובמיוחד את החשיבות של אמון ביכולת, שבלעדיו קשה לצלוח ראיונות ולהתקבל לעבודה. דיברנו על התפיסות הגילניות שקיימות בחברה ובאות לידי ביטוי בשוק התעסוקה, אבל גם מופנמות בנו ופוגעות בביטחון העצמי שלנו, זוהי גילנות עצמית.
עכשיו עולה השאלה החשובה: איך מתמודדים עם התפיסות הגילניות? איך ניתן להתגבר עליהן ולהצליח למצוא עבודה איכותית ומשמעותית?
אין ספק, שיש כאן מאבק, שאפשר לנצח בו בחוכמה ובחוסן אישי.
המאבק מתקיים בשתי חזיתות:
1. מול עצמי: להילחם בתפיסות הגילניות שאני מחזיק כלפי עצמי.
2. מול הסביבה התעסוקתית והמעסיקים: להילחם בתפיסות גילניות שבהן מאמינים מעסיקים, אנשי גיוס, לקוחות ואנשים סביבי, הרלוונטיים לעולם התעסוקה.
מובן שכדי להגיע למציאות תעסוקתית חדשה ורב-גילית ישנן חזיתות נוספות וחשובות לפעולה, כמו השפעה על השיח החברתי ושינוי מדיניות גילנית, אך באלה עוסק ג'וינט ישראל, בשיתוף עם משרדי הממשלה, באמצעות המהלך לתעסוקת מבוגרים. כעת אנו עוסקים בליווי התעסוקתי, הניתן למשתתפי תוכניות התעסוקה וכיצד הוא מסייע להם להילחם ולנצח בשתי חזיתות אלו.
המאבק מול הגילנות העצמית שלי, מתחיל בפיתוח מודעות לקיומן ולהשפעתן של תפיסות גילניות עלי ועל ביצועיי. כשאני מבינה, למשל, שבתוך תוכי אני חושבת, שכל החידושים הטכנולוגיים שייכים לצעירים ואינם מתאימים לי בגילי המבוגר, הרי זה משפיע על הנכונות שלי לנסות באופן אמיתי להבינם. כשאיני מאמין שאני יכול להצליח ללמוד להשתמש בהם, אני לא נותן לכך הזדמנות אמיתית ולא משקיע את המאמץ הנדרש. המודעות למצב הזה היא בסיס להתמודדות עימו.
הצעד הבא הוא מפגש עם עובדות מבוססות מדע ומחקרים, המפריכים את התפיסות הגילניות ועוזרים לנו להילחם בהן. במקרה הזה, למשל, ניתן להראות את הממצאים המעידים על היותו של המוח האנושי גמיש ומסוגל ללמוד, לרכוש ידע ומיומנויות חדשות לאורך כל החיים. אם היכולת קיימת ואם ישנם כלים וטיפים שיסייעו לי ללמוד, אני יכולה ללמוד להשתמש בכל כלי דיגיטלי וכל התנסות מוצלחת תחזק את הביטחון העצמי שלי ואת הנכונות שלי להמשיך וללמוד.
זה בדיוק מה שאנחנו עושים בסדנת ההתחדשות התעסוקתית, שהיא הסדנה המרכזית בתוכנית. כבר במפגש הראשון של הסדנה, באמצעות תרגילים לימודיים המשתמשים בכוח הקבוצה, המשתתפים מחפשים אצלם וסביבם את התפיסות הגילניות, מדברים על השפעתן, נחשפים לעובדות ולנתונים ובוחנים כל אחד עם עצמו מה נכון או לא נכון לגביו. התהליך נמשך עם מיפוי החוזקות האישיות, התורם לחיזוק האמון ביכולת ובמסוגלת התעסוקתית.
במהלך הסדנה המשתתפים מתרגלים ומיישמים את אותם תחומים שהיוו מכשול אישי עבור כל אחד מהם. אצל כל אדם זה שונה אך אנו פוגשים בתוכנית מבוגרים רבים המגיעים עם חשש מטכנולוגיה, אי-אמון ביכולת ללמוד וקושי לשווק את עצמם ולדבר על החוזקות שלהם. החששות הללו נובעים, בין השאר, מהתפיסות הגילניות המוטעות כלפי עצמם. דרך ההתנסות והתרגול נצברות חוויות קטנות של הצלחה, המסייעות בבנייה מחדש של האמון ביכולת.
אל החזית השנייה, הסביבה התעסוקתית והמעסיקים, האדם צריך להגיע כאשר הוא כבר בטוח יותר ביכולתו, מכיר בחוזקות שלו ומאמין בערך המוסף שהוא מביא לתפקיד. במצב כזה ההתנהגות שלו במפגש ובריאיון תשדר מסר הפוך מגילנות ותסייע למנוע טעויות הנובעות מכך.
בסדנה, לאחר העלאת המודעות לתפיסות הגילניות השונות, ולאחר תהליך אישי של מיפוי היכולות והחוזקות שלי, כל משתתף מאתר דוגמאות מתוך הניסיון התעסוקתי והאישי שלו, המשקפות את החוזקות שלו ומפריכות תפיסות גילניות, שעלולות לעלות לגביו. את הדוגמאות הללו הוא ילמד לשזור בראיונות ובשיחות רלוונטיות כדי להפריך את התפיסות הגילניות. התרגילים הללו מקבלים מקום והכוונה במחברת העבודה הדיגיטלית ויכולים להתבצע באופן עצמאי, מונחה או כחלק מההשתתפות בסדנת התחדשות תעסוקתית.
ומה קורה עד הריאיון? מועמדים מבוגרים רבים מודרים בתהליך המיון בשלבים מוקדמים יותר בגלל מדיניות או תפיסות גילניות, שחלקן כלל אינן מודעות. כדי להתגבר על כך, משתתפי התוכניות מקבלים טיפים וכלים כיצד לצלוח את שלבי המיון המוקדמים. למשל, כיצד לבנות קורות חיים ומכתב מקדים, שאינם משקפים את הגיל הכרונולוגי, שהרי למספר אין משמעות רלוונטית; קורות חיים המבליטים את הכישורים, התפקוד והניסיון הרלוונטיים לתפקיד. כמו כן, המשתתפים בסדנה מתרגלים רבות את כישורי הנטוורקינג ורוכשים כלים וטיפים לנטוורקינג יעיל ומוצלח, המסייע יותר מכל דרך אחרת להצלחה בתהליך חיפוש עבודה והתגברות על חסמים הנובעים מגילנות.
Comments